Transakciona analiza

transakciona-analiza►Transakciona analiza -TA, je socijalna teorija ličnosti i komunikacije i predstavlja moćan sistem za lični rast i promenu. Ozvaničena je od Evropske asocijacije za psihoterapiju EAP, EATA-Evropske asocijacije za Transakcionu analizu i ITAA-Internacionalne asocijacije za transakcionu analizu.
TA metodologija ima široko polje primene u praksi : medjuljudski odnosi, psihologija svakodnevnog života, obrazovanje, savetovanje, menadžment, humanitarni rad , poboljšanje profesionalne efikasnosti.


►1.Analiza ličnosti ( preko ego-stanja) . Iz kojih delova ličnosti pravimo kontakt sa drugima. Kako nastaje konflikt i kako se uspostavlja kontakt. Ponašanje Odraslog, Kritičkog i Negujućeg Roditelja, Slobodnog i Adaptiranog deteta. Izbor funkcionalnih reakcija iz ovih ego stanja.
►2. Analiza komunikacije: dinamika konflikta, kako se ponovo uspostavlja kooperacija i kontakt
u profesionalnim , medjuljudskim odnosima .Opcije u komunikaciji.

►3. Analiza igara medju ljudima. Zašto ljudi igraju igre gubitnika. Kako zameniti igre odraslim izborima i odgovornošću za izbore i akcije.

►4. Psihologija životne sudbine i kako je svesno menjati. Kako se postaje pobednik u životu. Kako menjati svoju životnu sudbinu od gubitničke ka pobedničkoj. Šta je: Ja sam Ok, Ti si OK životna pozicija.

►5. Autentične i neautentične emocije. Kako izražavati na bezbedan način ono što osećamo.Važnost razmene pažnje i afirmacija.Odrasli izbori u emotivnoj ekspresiji, predikcija ishoda akcija.

►6. Autonomija ličnosti: Realizacija potencijala u ličnosti za : Svesnost, Spontanost, Bliskost. Načini kako dostići autonomiju – od malih ciljeva do životnog projekta. Kako biti kreator svoga života. Značaj odraslih ugovora i autonomne odgovornosti vezanih za životne i profesionalne projekte. Kako načiniti ugovor sa sobom i sa drugima i definisati životne ciljeve i prioritete. Celebration ! – Proslava sopstvenog uspeha.

Tagged: ,

%d bloggers like this: