Zaljubljenost: Kad srce poludi…

ljubav-575x431

preuzeto sa http://www.novosti.rs

Da li ste znali da kada pogledate nekoga ko vam se jako dopada i prema kome imate snažne emocije, vaš mozak u tom trenutku nije u stanju da zdravo rasuđuje? Bar tako kažu brojna istraživanja. Zaljubljenost može da bude toliko strasna i zaslepljujuća da zbog nje činite razne ludosti koje vam nikada ranije ne bi pale na pamet. Uz to ona je i lekovita, jer zbog uzburkanih hormona, deluje pozitivno na ceo organizam, na lepotu, jača imunitet i daje mentalnu snagu.

Za mnoge je, koliko god puta da su prošli kroz ovu fazu, ostala misterija šta je to što osećamo kada smo zaljubljeni i kako prepoznajemo te emocije.

– Većini je poznat osećaj zaljubljenosti. To je kada nas opčinjava uverenje da smo našli savršenu osobu, osećamo „leptiriće u stomaku“, svet nam postaje lepše mesto, optimistični smo i dobro raspoloženi uprkos svemu. Strast, igra osvajanja, neizvesnost i ceo svet koji se oko toga vrti su najčešći opisi čarobnog stanja. Kaže se neretko u šali za zaljubljene da su „odlepili“. Ali, kada se malo zamislimo shvatićemo da izraz dobro opisuje ono što se u čoveku događa. Idealizacija partnera, koja stvara zaljubljenost, uključuje upravo odlepljivanje jednog dela slike osobe koja nam se dopada i to onog u kome su sve njegove negativne osobine. Dakle, ovo stanje zapravo isključuje jedan deo realnosti – objašnjava za “Život plus” Ivana Paunović, psiohoterapeut.

Iako se u zaljubljenosti i ljubavi osećamo posebno, razlika, ipak, postoji. I ono što osećamo i u jednoj i drugoj fazi nije isto, iako mnogi na početku veze mogu da budu u zabludi da je to ono pravo.

– Jedan od uslova za prelazak zaljubljenosti u ljubav je realističan pogled na partnera, ali i stabilan seksualni identitet. Pored toga od ključne važnosti je i zreli izbor osobe koju volimo. Kao i put od zaljubljenosti do ljubavi, tako i mnoge druge naše osobine i vrednosti putuju od nekih manje zrelih do zrelijih formi – kaže naša sagovornica.

couple-hand-love-nails-pinky-promise-Favim.com-412886-620x350Zaljubljivanje može voditi ka ljubavi, ali za to nemamo garancije. Da bi iz te faze prešli u zreliji odnos, moramo biti sposobni da uvidimo prave kvalitete partnera i da budemo realni u pogledu potreba koje može da nam zadovolji. Puno je prepreka i na ovom putu. Ponekad je problem to što smo preterano fokusirani na sebe ili na nesposobnost da se drugi voli. Pojedinci imaju i pogrešnu potrebu da menjaju partnera prema ličnim zahtevima.

Na pitanje da li zaljubljenost može da ima isti intenzitet u svakoj životnoj dobi, postoje razna objašnjenja. Koliko ste samo puta čuli ili čak i videli nekoga ko je u zrelim godinama da se zbog ljubavi ponaša kao tinejdžer. Koliko god to izgledalo čudno i smešno, ipak se dešava.

– Za pravu ljubav je svakako potrebna zrelost. Međutim, kao što ni kapacitet za seksualni odnos ne garantuje seksualnu zrelost, tako ni godine života primarno ne ukazuju na sposobnost zrele ljubavi. Dok zaljubljenost može podrazumevati odnos sa sopstvenim idealnim fantazijama koje smo pripisali nekom drugom, ljubav podrazumeva odnos sa stvarnom osobom, njenim realnim vrlinama i manama. Sa godinama, tačnije sa zrelošću omogućavamo sebi da ovo uvidimo i dostignemo – naglašava Paunovićeva.

Radom na razvoju sopstvenih sposobnosti koje čine zrelu ljubav, pojedinac sebi omogućava da nađe kompatibilnog partnera i ostvari zrelu ljubav. Međutim, to nije uvek tako. Ljudi mogu godinama ostati zaglavljeni u problemima ove vrste. Tako jedino što mogu osetiti je zaljubljenost i privid ljubavi iznova i iznova, vrteći se u začaranom krugu. Mnogi stručnjaci tvrde da je faza zaljubljenosti, kada i ne mislimo o budućnosti veze, često i najviše kriva za kasnije pogrešene odluke.

– Nemogućnost prelaska iz faze zaljubljenosti u ljubav stvara mnoge probleme čije posledice osetimo kada se „osvestimo“. I često baš to i fali, svest o određenim aspektima koje smo zanemarili. Dakle, zaljubljenost može biti lepa i voditi ka odnosu koji nas još više ispunjava ako na tom putu prihvatimo određene saveznike. To su uvidi o izborima koje pravimo, svesnost sebe i svojih i partnerovih potreba, samospoznaja, želja za rastom i razvojem, zahvalnost i sposobnost praštanja – zaključuje sagovornica „Života plus”.

Često grešimo kada zaljubljenost i ljubav posmatramo kao nešto što se prosto desi spontano i kada imamo bajkovite fantazije i predstave odnosa. Svi ti euforični doživljaji mogu uticati na naše dalje izbore i najčešće se neslavno završavaju.

NIJE SVE U SEKSUALNOJ PRIVLAČNOSTI

Da bismo nekog zaista voleli i da bi neko voleo nas, moramo ga videti celovito sa svim vrlina i manama. Zaljubljenost nam to ne dozvoljava. Ona je lepa, uzbudljiva i podstiče nas na dalji kontakt, ali ne pruža i mogućnost da vidimo sve aspekte osobe u koju smo zaljubljeni, pa samim tim ni da sa nekim imamo realan odnos. Zaljubljenost nije garancija daljeg dubljeg i ispunjavajućeg odnosa, ali može mu predhoditi. Ljubav nije samo, intimnost, seksualna privlačnost, dobra komunikacija i zajednički pogled na život. Ona je i sebičnost udvoje, otvorenost, prisnost, sposobnost za „korisnu svađu“, ali je kruniše odluka da ćemo živeti za neku osobu uključujući sve njene osobine, vrline i mane, samo njoj svojstvene.

%d bloggers like this: